Wij gebruiken veelal 3D printers van het merk Ultimaker, omdat ze een Nederlands bedrijf zijn, het meest gemakkelijke in gebruik zijn en een goede service kunnen leveren als marktleider in 3D printers.
Ultimaker heeft sinds 2011 een open en gebruiksvriendelijke oplossing van 3D-printers, software, en materialen die professionele ontwerpers en ingenieurs om elke dag te innoveren.
Vandaag de dag is Ultimaker de marktleider op het gebied van desktop 3d printen. Naast wereldwijd actief te zijn heeft Ultimaker ook productiefaciliteiten in Europa en de VS die je bijvoorbeeld kan bereiken via 3dhubs.com mocht je zelf je ontworpen 3D model op een ander formaat willen printen dan dat wij kunnen in de Makerspace.
Het doel is om de wereldtransitie te versnellen naar digitale distributie en lokale productie.
Zo kunnen productieprocessen sneller, goedkoper, verder op maat/gepersonaliseerd en ketens circulairder gemaakt worden.
De prints zijn van industriële kwaliteit en ideaal voor functionele prototypes, on demand tooling en onderdelen voor eindgebruik. Het materiaal waarmee geprint wordt is thermoplastisch materiaal. PLA wordt het meest gebruikt, het is polylactic acid dat wordt gemaakt uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals maïszetmeel of suikerriet.
Ideaal voor 3D printing met zowel bouw- als (in water oplosbaar) support materiaal. De in water oplosbare supports vereenvoudigen het bouwen van ingewikkelde structuren, complexe mechanische onderdelen en gladde oppervlakken.
Het maken van 3D objecten gebeurd het eenvoudigst via het gratis online tekenprogramma Tinkercad.
Andere programma’s zijn Blender, Unity, Unreal Engine of je download copyrightvrije bestanden via Thingiverse in .STL formaat.
Iedere Ultimaker die in de Makerspace staat heeft net iets andere afmetingen om op te kunnen 3D printen. Zo kun je afhankelijk van je ontwerp kiezen welke 3D printer het beste gebruikt kan worden. Waarbij de nieuwere varianten (vanaf Ultimaker 2+) het printbed voorverwarmen om het plastic goed op te laten plakken, heeft de 2 Go nog een ''plaklaagje'' nodig, dat je eenvoudig met een laagje schilderstape met wat prittstift erop kan maken. Dit is nodig zodat de 3D print niet krom trekt bij het hard worden van het materiaal.
Meer inspiratie:
Facebookgroep Functional 3D Printing