Skip to Main Content

Buiten de gebaande paden : Home

Welkom

Deze libguide is gemaakt ter ondersteuning van de keuze module Buiten de gebaande paden van de AVD opleiding Social Work. In deze module leer je te denken buiten de gebaande paden en op een originele en creatieve wijze impact te maken op het welzijn van een door jouw gekozen doelgroep.

Om hiertoe te komen is het belangrijk dat jij verder kijkt dan alles wat je tot nu toe hebt geleerd. Je kijkt bij deze module naar buiten, buiten jouw eigen doelgroep, buiten jouw eigen organisatie, buiten jouw eigen professie, buiten de school, over de landsgrenzen heen en vooral buiten jouw eigen comfortzone.

Wat we met de keuzemodule buiten de gebaande paden beogen is dat je anders naar vraagstukken gaat kijken. En daarvoor is het nodig om wat hersengymnastiek te doen. Jouw hersenen werken heel gestructureerd. Je slaat jouw kennis op in kaders. Denk aan verschillende hokjes in jouw hoofd die structuur in jouw denken aanbrengen. Dat is ook logisch, anders zou jouw dag wel heel vermoeiend worden. 

Om dit te illustreren zie je twee afbeeldingen:
    

Afbeelding 1: Informatiejungle                                                 Afbeelding 2: Denkpatronen
Bron: Beautiful Free Images & Pictures | Unsplash

Afbeelding 1: Informatiejungle
Je hersenen krijgen zo veel prikkels te verwerken: woorden, beeld, geluid. Ze zijn ingesteld om alle informatie snel en efficiënt te verwerken. Dat is ook nodig om te leren en te ontwikkelen.

Afbeelding 2: Denkpatronen

We maken paden door die informatiejungle om info te kunnen verwerken: denkpatronen. Hierdoor kun je dingen begrijpen en onthouden en leer je als kind door patronen te herkennen en (her)gebruiken.

Je raadt het al. Om je aan te zetten tot buiten de gebaande paden te denken gaan we weer terug naar de informatiejungle van plaatje 1: chaos. En vanuit die chaos gaan we nieuwe paden maken.

In deze libguide komen de volgende onderdelen aan bod die je kunnen helpen out of the box te denken:

Deel 1 - De werking van het brein en creatieve denkprocessen

Creatief denken:
“Ik ben niet creatief” of “Ik hou niet van knippen en plakken”. Dat zijn veel gehoorde kreten van mensen die vinden dat zij niet creatief zijn. Maar iedereen is creatief. Denk even aan jouw kindertijd. Was je ook niet de hele dag bezig met jouw speelgoed of dol op spelletjes? Nou dan. Dat is toch creatief bezig zijn. Creativiteit zit in ons, bij de één heel duidelijk, maar de ander zit het wat dieper verborgen. Met spel, tips en trucs komt de creativiteit echt wel weer naar boven. Check de filmpjes en boeken bij dit onderdeel van deze libguide.

Kijk ook even naar het onderdeel Kritisch denken. Buig je even over de volgende opmerking die kritisch denken raakt: “Waarom zijn Google en jij het vaak met elkaar eens” (Niezink, L.W., 2017, pag. 24).
 

Brein en psychologie:
Als je constant jouw brein blijft trainen word je gezonder ouder. Echt een gesprek van de laatste jaren. Vaak te zien aan de talkshowtafels, denk aan de breindokter Erik Scherder. Aan het werk dus met die hersenen en dat doe je door buiten jouw comfortzone te treden.

Deel 2 - Methoden om te komen tot originele en creatieve ideeen

Designthinking:
Je gaat werken als designer. Design thinking is een andere manier om problemen op te lossen. Je gaat vraagstukken van meerdere perspectieven bekijken; eerst breed bekijken en dan pas naar een oplossing werken. Check het filmpje in deze libguide dat vertelt dat je in plaats van inzoom op het probleem gaat uitzoomen. Probeer te doorgronden wat met uitzoomen wordt bedoeld.

Social Design:
Sociale ontwerpers hebben aandacht voor mensen en de samenleving. Social design wordt gebruikt als tool om maatschappelijke thema’s aan te kaarten. In het filmpje spreekt de sociaal ontwerper over de aanpak van armoede en dak- en thuisloosheid.

Trendwatching:
Lukt het jou om de toekomst te voorspellen? Kun jij inzicht geven hoe de maatschappij er in 2030 of 2025 uitziet? Trendwachers doen dat. Een trendwatcher signaleert of voorspelt veranderingen of ontwikkelingen, oftewel trends, in de samenleving. Door trends te spotten, kun je anticiperen op de toekomst. Vooral in het huidige tijdperk, waarin de maatschappij aan constante verandering onderhevig is, is het essentieel om de tijdsgeest goed aan te voelen.

Deel 3 - Samenwerken in co-creatie, onderzoek doen

Co-creatie:
Co-creatie gaat verder dan advies vragen aan derden of op hoofdlijnen samenwerken. Co-creatie betekent samen creëren en eigenaarschap hebben over de creatie

Onderzoek doen 

Als je een verslag schrijft verzin je natuurlijk niet zomaar iets. Je verkent je onderwerp, laat je inspireren en onderbouwt je keuzes. Je bouwt verder op ideeën, theorieën en onderzoek van anderen. Het moet wel altijd duidelijk zijn wat je zelf hebt bedacht en waar je je op het werk van iemand anders baseert. Daarom moet je naar elke bron verwijzen die je in je werk hebt gebruikt. Naast teksten kunnen dit ook afbeeldingen, video's, audio, statistieken, diagrammen, etc. zijn. Doe je dat niet dan is er sprake van plagiaat. Plagiaat is een inbreuk op het auteursrecht en kan grote gevolgen hebben zoals hoge boetes. Bekijk onderstaande libguide hoe je moet citeren of een literatuurlijst maken:
Home - APA Beknopt - LibGuides at Avans Hogeschool

Een belangrijke onderzoekvaardigheid is het analyseren van onderwerp, probleem of vraagstuk. Je leert jezelf te oriënteren op je onderwerp
Met hulp van jezelf vragen stellen en het maken van een mindmap kun je op zoek naar relevante informatie…
Maar hoe weet je nu of je alle relevante aspecten van het onderwerp, vraagstuk of probleem in beeld hebt?
Hoe kies ik een passende analysemethode, -aanpak of model? Onderstaande libguide kan je hierbij helpen:
Home - Analyseren van een onderwerp - Digiplein at Avans Hogeschool (libguides.com)

Hulp bij het zoeken naar en in bronnen
Je vindt hier allerlei bronnen die relevant zijn voor je onderzoek studie, denk aan boeken, e-books, websites, filmpjes....
Je zult merken dat je sommige bronnen rechtstreeks (dus via deze libguide) kunt benaderen en dat andere bronnen die hier worden genoemd, te vinden zijn in onze mediatheek.
Wil je zelf op zoek naar een bepaald boek of artikel? Gebruik dan Kaluga, de zoekmachine van de mediatheek.
Natuurlijk ben je ook altijd welkom in de mediatheek.
Weten hoe Kaluga werkt  en hoe je een boek leent, kijk dan het introductiefilmpje over Xplora (zie onderaan deze pagina). 
 

Let op: een E-book kan soms even niet toegankelijk zijn omdat de toegang al wordt gebruikt. Je kunt het dan op een later tijdstip nog eens proberen! 

Mocht je vragen hebben over de bronnen mail dan gerust naar Geke Stuut. Zij is kennispartner voor Social Work.

 

Spring naar...