Skip to Main Content

Copy of Slim omgaan met informatie

Leerdoel Evalueren

Evalueren

       Je kunt het zoekproces beoordelen en informatie en onderzoeksdata 
      vergelijken en evalueren.

Uitleg

Als je tevreden bent over de resultaten van je zoekacties, stop je uiteraard met verzamelen. Het kan echter ook zijn dat je je zoekstrategie moet aanpassen. Bijvoorbeeld door nieuwe zoektermen te gebruiken (Plannen) of in andere bronnen gaan zoeken (Omvang bepalen). 

Je zoektocht kan veel resultaten opleveren. In deze pilaar controleer je de relevantie van je zoekresultaten. Geven ze wel een antwoord op jouw zoekvraag? En zijn de bronnen betrouwbaar, of niet? 

Deze kennisclip geeft tips voor als je je zoektocht begint, maar ook voor als je gaat evalueren. Hoe beoordeel je bronnen?

Het is vaak lastig om te beoordelen of een website betrouwbaar is. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten.
Deze kennisclip geeft uitleg:

Nog een keer op een rij: 

  • Wat is de autoriteit van de auteur of organisatie?
  • Wat is het doel van het rapport, website of artikel?
  • Voor wie is het geschreven?
  • Hoe recent is de informatie?
  • Wordt er door andere auteurs naar deze informatie verwezen?
  • Wordt er zelf verwezen naar andere literatuur of bronnen?
  • Hoe is de opbouw van de URL? (..com; ..gov, ..edu)
  • Geeft het antwoord op je vragen? (relevantie)

 

Nepnieuws

Nepnieuws (in het Engels fake news) is desinformatie verhuld als nieuws, die verspreid wordt via websites, sociale media en traditionele media, met als doel het maken van winst of het beïnvloeden van de publieke opinie. Daarnaast wordt het ook in de politiek gebruikt als frame tegen de journalistiek. (Bron: Wikipedia)

Omdat iedereen via allerlei kanalen informatie kan plaatsen is nepnieuws is een dagelijks fenomeen geworden. Daarom is het herkennen van nepnieuws en het beoordelen van de kwaliteit van nieuws een steeds belangrijkere vaardigheid.

Nepnieuws kan op verschillende manieren worden verspreid; (bewust of onbewust) via verspreiding op sociale media, versterkt door journalisten, verspreid door groepen die de publieke opinie willen beïnvloeden of als onderdeel van desinformatiecampagnes. Of soms ook om gewoon geld te verdienen door de consument via prikkelende "onzinkoppen" te laten doorklikken ("clickbait").

Nepnieuws is niet te verwarren met satire of parodie; deze zijn bedoeld om het publiek te amuseren en niet om te misleiden.

Nepnieuws herkennen? Bekijk deze infographic Wil je meer informatie? Kijk op de website Is dat echt zo.nl?