Een zoekmachine zoekt naar websites. Naast algemene zoekmachines zoals Google, Bing of DuckDuckGo (een zoekmachine,waarbij je zoekgedrag niet bewaard blijft) zijn er ook zoekmachines op het internet die specifiek naar bepaalde type informatie zoeken. Een voorbeeld is Google Scholar voor wetenschappelijke informatie. Iedere zoekmachine heeft zijn eigen manier van zoeken en resultaten weergeven. Het kan handig zijn voor je onderzoek om ook andere zoekmachines uit te proberen.
Het auteursrecht is een door de wet aan de maker verleend recht. Als auteur krijg je hiermee recht over het werk dat je gemaakt hebt. Het auteursrecht is een zogenoemd ‘uitsluitend’ of ‘exclusief’ recht. Dit houdt in dat je als maker zelf beslist wat er met je werk gebeurt. Je hebt het uitsluitende, exclusieve recht om je werk te exploiteren: dit wordt ook wel exploitatierecht genoemd.
Heb je een nieuw product gemaakt of een nieuwe aanpak bedacht om iets te produceren? Dan mag je alleen als uitvinder het product exploiteren. In Nederland is dat geregeld in de Rijksoctrooiwet.
Binnen Avans Hogeschool vinden we het ontwikkelen van een onderzoekende en kritische houding door onze studenten erg belangrijk.
Hierbij hoort ook op een verantwoorde manier omgaan met bronnen.
Maak je voor je onderzoek gebruik van bronnen dan is bronvermelding verplicht, anders pleeg je plagiaat!