Skip to Main Content

Fysiotherapie : hoe maak je een CAT?: 1. Oriënteren

Alles over het uitvoeren van een CAT, het opstellen van een PICO-vraag en EBP

Orienteren

Bij een CAT gaat het erom, dat je het best beschikbare bewijs boven tafel krijgt bij een klinische vraag.
Je gaat in wetenschappelijke bronnen op zoek naar evidence. Belangrijk is het om je daarbij eerst te oriënteren op je onderwerp:
 

 

Waarom oriënteren? Hoe  oriënteren?
  • Je onderzoekt hiermee wat je al weet over het onderwerp
  • ​Je raakt thuis in de veelgebruikte terminologie binnen je onderwerp (dit heb je nodig voor het bepalen van je zoektermen)
  • Je ontdekt zo wat je nog meer te weten wilt komen, de precieze afbakening van je onderwerp 
  • Google je onderwerp / zoek een richtlijn
  • Benader experts 
  • Doe een globale zoekactie in Xplora of databanken
   

CAT en EBP

Een CAT (Critical Appraised Topic) is een presentatie waarin een samenvatting wordt gegeven van een antwoord op een scherp omschreven klinische vraag op basis van literatuuronderzoek, volgens een vaste procedure.

EBP (Evidence Based Practice) is klinische besluitvorming door de fysiotherapeut. De fysiotherapeut neemt wetenschappelijke kennis, ervaringskennis en de voorkeuren van de patiënt mee bij het vaststellen van effectieve zorg voor een specifieke patiënt.

Zoek met filetype:pdf (in Google)

Door filetype:pdf toe te voegen aan jouw zoekactie in Google, vind je documenten in pdf-formaat over het onderwerp waar je informatie over zoekt. Veel artikelen en dokumenten worden als pdf opgeslagen en kunnen zo gemakkelijk gevonden worden. 

Handig voor een oriënterende search: je vindt zo termen die bij jouw onderwerp passen en een literatuurlijst voor zoektermen en goede literatuur.

Oriënteren met richtlijnen

Richtlijnen ondersteunen evidence-based werken. Gebruik richtlijnen ook om je te oriënteren op je onderwerp, ze zijn nuttig bij het opstellen van een goede PICO-vraag
Let wel op de methodologische kwaliteit van de richtlijn en beoordeel deze bijvoorbeeld met de internationale standaard AGREE-II.

Oriënteren met Kaluga

Oriënteren met Google Scholar

Google Scholar Search