Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Verpleegkunde: CAT / EBP: 1. Oriënteren

Alles over het uitvoeren van een CAT, het opstellen van een PICO-vraag en EBP

Orienteren

De informatie die je zoekt, is geheel afhankelijk van je informatiebehoefte.
Jouw informatiebehoefte is de basis voor het formuleren van jouw zoekvraag. 

Bij een CAT gaat het erom, dat je het best beschikbare bewijs boven tafel krijgt bij een klinische vraag.
Je gaat in wetenschappelijke bronnen op zoek naar evidence.

CAT en EBP

Een CAT (Critical Appraised Topic) is een presentatie waarin een samenvatting wordt gegeven van een antwoord op een scherp omschreven klinische vraag op basis van literatuuronderzoek, volgens een vaste procedure.

EBP (Evidence Based Practice) is klinische besluitvorming door de verpleegkundige. De verpleegkundige neemt wetenschappelijke kennis, ervaringskennis en de voorkeuren van de patiënt mee bij het vaststellen van effectieve zorg voor een specifieke patiënt.

Veel verpleegkundige behandelbeslissingen zijn (nog) niet wetenschappelijk onderbouwd. Dat komt omdat er nog geen onderzoek naar is gedaan. Door systematisch naar literatuur te zoeken, zie je waar de hiaten in het onderzoek zitten en welk onderzoek nodig is om het verpleegkundig beroep evidence based uit te kunnen voeren.

Oriënteren met richtlijnen

Richtlijnen ondersteunen evidence-based werken. Gebruik richtlijnen ook om je te oriënteren op je onderwerp, ze zijn nuttig bij het opstellen van een goede PICO-vraag
Let wel op de methodologische kwaliteit van de richtlijn en beoordeel deze bijvoorbeeld met de internationale standaard AGREE-II.

Zoek met filetype:pdf (in Google)

Door filetype:pdf toe te voegen aan jouw zoekactie in Google, vind je documenten in pdf-formaat over het onderwerp waar je informatie over zoekt. Veel artikelen en dokumenten worden als pdf opgeslagen en kunnen zo gemakkelijk gevonden worden. 

Handig voor een oriënterende search: je vindt zo termen die bij jouw onderwerp passen en een literatuurlijst voor zoektermen en goede literatuur.

Oriëntatie op het onderwerp

Het is om verschillende redenen verstandig om je te oriënteren op je onderwerp:

  • je onderzoekt hiermee wat je al weet over het onderwerp
  • ​wat je nog meer te weten wilt komen, de precieze afbakening van je onderwerp 
  • je raakt thuis in de veelgebruikte terminologie binnen je onderwerp (dit heb je nodig voor het bepalen van je zoektermen).

Er zijn verschillende manieren om je te oriënteren op een onderwerp:

  • experts benaderen
  • naslagwerken inzien
  • grasduinen op internet
  • een globale zoekactie in bibliotheekcatalogi en databanken

In de oriëntatiefase kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Voor wie is de vraag van belang? Voor jezelf (privé), of voor een opdrachtgever (zakelijk)?
  • Zoek je feitelijke informatie of ben je meer geïnteresseerd in verschillende meningen en opvattingen over je onderwerp?
  • Over hoeveel tijd en welke middelen beschik je en hoe uitgebreid moet je onderzoeksverslag zijn?

Je geeft hiermee voor jezelf aan in welke context je de informatie zoekt. Dit kan van invloed zijn op de informatie(bronnen) die je kiest.

Oriënteren met Kaluga

Oriënteren met Google Scholar

Google Scholar Search