Xplora LibGuides: Verpleegkunde: informatiebronnen &amp; zoeken: Xplora + Databanken

Xplora als startpunt

Gebruik Xplora als startpunt als je gaat zoeken naar literatuur:

Xplora biedt toegang tot betaalde kwalitatief goede en actuele content 
Toegang tot (wetenschappelijke) artikelen, ebooks en databanken
Xplora bevat onderwerpsdatabanken. Bijv. databank CINAHL: verpleegkundige artikelen. 
Je vindt snel geschikte informatie. Zo vind je bijv. op het woord 'labor' geen artikelen over 'werk' maar over 'bevallen'
De zoekfunctie in de databanken is vaak beter dan die in Google.
Zoek bijvoorbeeld eens op onderwerp (Mesh), jaar, publicatietype, etc.

Xplora databanken Gezondheidszorg

De databanken m.b.t. Gezondheidszorg vind je op https://avans.libguides.com/az/databases bij Vakgebied - Gezondheidszorg

Cinahl

Internationale verpleegkundige- en paramedische literatuur

Cochrane

systematische reviews – evidence based medicine

ICT & Health

Platform over veranderende zorg door nieuwe technologieën en slimme innovaties
Login te verkrijgen via xplora@avans.nl

JBI Evidence Synthesis

JBI Database of Systematic Reviews and Implementation Reports, van 2020 tot heden

PubMed

(Bio)medische literatuur: abstracts, maar soms ook full-text artikelen. Zoek op trefwoord (MeSH), auteur of tijdschriftnaam

Springer Link

Full-text tijdschriften en ook boeken van Springer en Kluwer Academic op divers gebied

Thesaurus Zorg en Welzijn

Verklaring en systematiek van meer dan 20.000 termen over zorg en welzijn

Trip Medical Database

Metazoekmachine die diverse medische internetbronnen tegelijkertijd doorzoekt. Bevat o.a. clinical evidence, systematic reviews, richtlijnen.

Vilans protocollen

Protocollen voor voorbehouden handelingen. Actuele landelijke richtlijnen en praktische adviezen uit werkveld en opleidingen.
Maak zelf een account aan.

Databanken algemeen

Bekijk ook eens de databanken onder het kopje 'Algemeen'

Beeld en Geluid op school This link opens in a new window
Een selectie van televisie- en radioprogramma's uitgezonden door de Publieke Omroepen.
Een enorme collectie AV-materiaal, gratis voor gebruik in het onderwijs!
Beeld en Geluid op school is een online platform waar interessante titels uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te vinden zijn. Dit is relevant, actueel en historisch video- en audiomateriaal van de Publieke Omroepen, speciaal geselecteerd voor het onderwijs én gratis te gebruiken. Denk hierbij o.a. aan journaals, actualiteitenprogramma's en relevante documentaires.
De collectie wordt dagelijks uitgebreid met nieuwe programma’s. Ook op verzoek van docenten kan materiaal van de publieke omroepen worden open gesteld. Na aanvraag kan een programma bij akkoord binnen 24 uur online staan.
Al het materiaal van Beeld en Geluid op school is legaal en blijft in principe altijd online staan. De kwaliteit van de fragmenten is geschikt voor gebruik op digiborden en is makkelijk te embedden in het onderwijs. Links naar een bepaald programma kunnen worden gedeeld op Brightspace en in Libguides.
Weten hoe de databank werkt?
Raadpleeg Beeld en Geluid Tutorials Onderwijs Mediacollectie
Het filmpje vertelt in 2 minuten hoe je:
- inlogt
- een programma of fragment zoekt
- een fragment uit programma knipt
- gekozen fragmenten en programma’s bewaart
- deze gebruikt in de les
Zorg dat je eerst bent ingelogd voordat je gaat zoeken. Inloggen doe je door rechtsboven te kiezen voor "Log in"
Kies vervolgens voor Inloggen met Surfconext
En tot slot voor Avans Hogeschool nog enkele tips om de databank zo goed mogelijk te gebruiken:
Programma’s met een slotje kun je aanvragen. Bij akkoord staan deze binnen 24 uur online.
Ben je geïnteresseerd in een bepaald onderwerp en is je zoekresultaat heel groot dan kun je het resultaat beperken door programma’s uit te sluiten, dit doe je in de zoekbalk door achter je zoekterm het woordje NOT in te vullen, gevolgd door bv journaal.
Bijvoorbeeld: Ruinerwold NOT journaal
- Documentaires zoek je op 2DOC en Tegenlicht à Niet op relevantie zoeken, maar op nieuwste eerst.
- Het opnemen van programma’s in je lesprogramma kan middels dit teken.
- Tussen fragmenten kun je eventueel vragen zetten.
Voor gratis hulp bij het zoeken van geschikte programma's/fragmenten kan je mailen naar opschool@beeldengeluid.nl
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je kennispartner.
HBO Kennisbank This link opens in a new window
Scripties, onderzoeksverslagen en wetenschappelijke artikelen van HBO-scholen.
HBO Kennisbank geeft toegang tot kennisproducten van studenten, docenten en lectoren.
Zowel onderzoeken als afstudeerproducten zijn hierin gemakkelijk te vinden.
De databank bevat informatie die interessant is voor studenten, het bedrijfsleven en de samenleving.
Nog bezig met je eigen scriptie of onderzoek?
Kijk eens op HBO Kennisbank voor inspiratie. Hier vind je meer dan 40.000 scripties en publicaties van studenten en onderzoekers uit heel Nederland. Alle fulltext publicaties zijn gratis en direct online te bekijken.
Zelf publiceren op HBO kennisbank? Natuurlijk!
- Je bewaart je afstudeerwerk voor jezelf en anderen
- Je maakt je werk zichtbaar voor (toekomstige) werkgevers
- Anderen kunnen voortbouwen op jouw kennis
- Met HBO Kennisbank kun je het makkelijk delen, bijvoorbeeld via social media
- Je afstudeerwerk wordt vindbaar op Google en andere zoekmachines
Een paar checks vooraf
- Je opdrachtgever moet instemmen met de publicatie van je afstudeerwerk. Dus dat moet je vooraf bespreken.
- Wanneer je het afstudeerwerk samen met een andere student hebt geschreven moet die ook toestemming geven.
- Maak een publicatieversie van je afstudeerwerk. Je haalt hier alle vertrouwelijke informatie uit. Informatie mag niet herleidbaar zijn naar personen. Maak afspraken met je opdrachtgever over hoe ver je hierin moet gaan. Lees deze handleiding voor meer details en tips.
- Controleer ook of er geen 06-nummers en andere privacygevoelige gegevens in staan. Die kunnen door Google gevonden worden.
- Weet je zeker dat je toestemming hebt voor alle afbeeldingen die je gebruikt? Anders moet je die verwijderen. Het beste is om alle afbeeldingen zelf te maken.
Uploaden doe je zo:
Ga naar HBO Kennisbank.
Ben je afgestudeerd en heb je geen Avans inlognaam meer? Stuur dan je afstudeerwerk naar: HBOkennisbank.LIC@avans.nl.
Het Avans beleid is: alleen afstudeerwerken met een 7 of hoger worden gepubliceerd.
Veelgestelde vragen over HBO Kennisbank
Hoe kan ik mijn afstudeerwerk uploaden?
Ga naar: https://surfsharekit.nl/home
Je kunt hier inloggen met je Avans inlognaam en wachtwoord. Stap-voor-stap-handleiding.

Ik ben afgestudeerd en heb geen Avans inlognaam meer. Wat dan?
Stuur je afstudeerwerk dan naar: HBOkennisbank.LIC@avans.nl.

Het punt van mijn afstudeerwerk is nog niet bekend. Kan ik toch uploaden?
Ja, de scriptie wordt pas echt gepubliceerd nadat het punt bekend is.

Mijn opdrachtgever stemt niet in omdat er vertrouwelijke informatie in staat. Wat nu?
Vertrouwelijke informatie kun je in een aparte bijlage opnemen. Die lever je dan wel in voor je beoordeling maar laat je achterwege in de publicatieversie. Meer details en tips in deze handleiding.

Blijf ik eigenaar van mijn afstudeerwerk?
Ja natuurlijk, jij hebt het auteursrecht. Dus niet Avans Hogeschool of jouw opdrachtgever. Wel kun je er zelf afspraken over maken. Voor meer informatie over het auteursrecht: Vuistregels scripties en afstudeerproducten.

Wat mogen anderen met mijn afstudeerwerk doen?
Je afstudeerwerk wordt gepubliceerd onder een zogenaamde Creative Commons-licentie. Dit houdt in dat je aan anderen door de publicatie toestemming geeft om te delen en te hergebruiken. Zij moeten wel altijd jouw naam vermelden. Wanneer anderen je afstudeerwerk voor commerciële doeleinden willen gebruiken, moeten ze eerst bij jou om toestemming vragen. In verband met deze CC-licentie is het dus niet de bedoeling dat je ‘alle rechten voorbehouden’ in je afstudeerwerk laat staan.

Hoe lang staat mijn afstudeerwerk op de HBO kennisbank?
Het afstudeerwerk blijft in principe 7 jaar staan. Stuur een bericht naar HBOkennisbank.LIC@avans.nl als je je afstudeerwerk wilt laten verwijderen uit de HBO Kennisbank. Wij halen hem er dan vanaf. Dat doen we ook als bijvoorbeeld de afstudeerorganisatie ons laat weten niet meer gevonden te willen worden. Uiteraard proberen we jou in dat geval hierover te informeren.

Ik heb een andere vraag over HBO kennisbank. Waar kan ik terecht?
Stuur je vraag naarHBOkennisbank.LIC@avans.nl.
Ik heb een andere vraag over HBO kennisbank. Waar kan ik terecht?
Stuur je vraag naar HBOkennisbank.LIC@avans.nl.
Nexis Uni This link opens in a new window
Full-text artikelen uit Nederlandse kranten en tijdschriften en bedrijfsinformatie.
Avans heeft toegang tot alle nationale en regionale kranten.
Training voor studenten
Nexis Uni heeft een Nederlandstalige cursus ontwikkeld om kennis te maken met de mogelijkheden van Nexis Uni. Hierbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan het gebruik van Booleaanse operatoren, het gebruik van zoekcommando's en het instellen van alerts. Dit helpt bij het verkrijgen van betere resultaten en is tegelijkertijd een goede manier om meer inzicht te krijgen in de werking van een database .