Skip to Main Content

Marktonderzoek: statistieken, data en trends

Statistieken, Data, en Trends

Ben je op zoek naar specifieke statistieken over een bepaalde markt of van een bepaalde populatie? Of zoek je trends in een sector? Hier zijn belangrijke bronnen en dingen waar je op moet letten.

Wat is het verschil?

De termen statistiek en data worden vaak door elkaar gebruikt. Er is echter een verschil tussen deze twee termen. 
Zie data als de ruwe/onbewerkte getallen of als een set verzamelde informatie. Je kunt hierbij denken aan aantallen geregistreerde leden van een voetbalclub of bezoekersaantallen bij een popconcert.  

Statistieken hebben betrekking op hoe de gegevens zijn geïnterpreteerd en samengevat; de betekenis die aan de data is gegeven, bijvoorbeeld gepresenteerd in grafieken of tabellen of uitgedrukt in gemiddelden of percentages. 

(Veel websites geven niet alleen de data, maar ook de statistieken.) 

In het geval van trends bekijk je de ontwikkelingen (in een markt) op langere termijn.

Relevantie

Stel: je zoekt naar de trends in de Nederlandse kledingmarkt van de afgelopen jaren, maar je vindt via Google informatie over de Duitse tweedehands kledingmarkt in een artikel uit 2015... Helpt dit artikel dan bij het antwoord geven op jouw vraag?  
Het is best lastig om te bepalen of een artikel wél of niét relevant is.

Dingen om op te letten:  
- is de sector vergelijkbaar met de sector waar jij naar kijkt? (kledingmarkt vs tweedehands kledingmarkt) 
- is de regio vergelijkbaar met de regio waar jij in zoekt? (Nederland vs Duitsland) 
- is de leeftijd van het artikel recent genoeg? (nu vs 2015) 
- is de informatie betrouwbaar genoeg om te gebruiken? (databanken vs Google) 
 
‘vergelijkbaar’ en ‘recent’ zijn natuurlijk subjectieve termen. Het hangt namelijk erg van de sector/regio/leeftijd en jouw opdracht (en docent) af. Als een markt in de afgelopen jaren erg veranderd is, wil je het liefst recentere informatie dan bijvoorbeeld 2015. Zeker als zowel de sector als de regio als de leeftijd niet goed aansluiten bij jouw opdracht, dan is een artikel waarschijnlijk niet de moeite waard. Twijfel je hier over, neem dan contact op met je docent.  

Betrouwbaarheid

Ook bij het zoeken naar statistieken, data of trends is het van belang dat je kritisch blijft wat de bron achter de informatie is. Komt de informatie van een bedrijf, door Google bovenaan gezet als advertentie? Zal die informatie neutraal geformuleerd zijn of sturen ze je een bepaalde kant op? In onderstaande databanken/bronnen is de informatie neutraal en betrouwbaar.  
Kun je de informatie niet vinden in die bronnen? Er zijn veel meer websites met informatie, maar wees dan extra kritisch naar de bron. Een goede plek om te checken: Heeft het land waar jij informatie over zoekt misschien ook een nationale statistiek website (zoals CBS/Statline in Nederland)? Om dit te vinden kun je Googlen naar  “national statistics [land waar jij benieuwd naar bent]“ 

Indicatoren

Ook worden er vaak indicatoren gebruikt in marketingonderzoek. Indicatoren zijn gestandaardiseerde manieren om iets mee uit te drukken. Een simpel voorbeeld is de 'drukte indicator’ in de 9292 app. Ongeacht over welk vervoersmiddel het gaat, 9292 laat je zien hoe druk het normaal gesproken in die bus of trein is.  
In de Business sector worden veel Key Performance Indicators (KPI's) gebruikt. Bekende marketing KPI's zijn bijvoorbeeld

- Return on Investment (ROI),

- Lifetime Value of a Customer (LTV), of

- Social Media Engagement. 

 

Databanken

Company Info

Jaarverslagen en branche-informatie van Nederlandse organisaties.
Some English content available. Click the question mark in the upper right corner to change languages.

Marketline

Full-text reports about companies, region profiles and articles by experts about markets and sectors, among other things.

Statista

Analysis, reports, infographics and models based on quantitative data from scientific and business publications.

StatLine

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Belangrijke websites

Spring naar...