Skip to Main Content

Marktonderzoek: Marketingplan

Marketingplan

De markt voor je product kennen is één ding... Het aan de man brengen is een andere. Op deze pagina krijg je tips over marketing, de kunst van het leren kennen van je potentiële klanten (en hun behoeftes), en welke strategieën het beste passen om een product of dienst effectief aan die klanten aan te bieden.

Je krijgt de opdracht om een marketingplan te schrijven voor een bestaand of fictief bedrijf. In een marketingplan verzamel je relevante informatie waardoor je product of dienst de beste kans krijgt om goed te verkopen.

Lees hieronder verder hoe je dat aanpakt en welke bronnen er zijn. 

Een marketingplan in stappen

Hieronder staan 7 stappen om een sterk marketingplan te maken om jouw (stage) bedrijf te laten groeien en om nieuwe klanten te bereiken. Deze stappen nemen we daaronder met je door. 

Let op: Het kan zijn dat jij andere stappen moet volgen van je docent, lees altijd goed de opdracht omschrijving!

'Marketingplan in 7 stappen' van Juliëtte Geers, met toestemming overgenomen van 'Zo maak je een marketingplan' (KvK, 2021)

 

Tips voor je begint

1. SWOT analyse

Kijk eerst naar je (stage) bedrijf: wat zijn de Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats? 
Hier is een artikel van de KvK (door Juliëtte Geers van KvK, 2022) om je op weg te helpen. De conclusie van de SWOT analyse helpt je om richting te bepalen en om de volgende stappen beter in te vullen.  

Voor de SWOT analyse heb je informatie over het bedrijf nodig. Als het mogelijk is kun je in gesprek gaan met verschillende mensen in het bedrijf, maar je kunt ook kijken wat er in het nieuws gezegd is of wat er bijvoorbeeld via de databank Company Info over het bedrijf bekend is.

Voor informatie over Opportunities en Threats is het belangrijk om naar de externe factoren te kijken: zijn er concurrenten, trends en ontwikkelingen die meespelen? Hiervoor kun je ook zakelijk nieuws lezen via onze databanken, of informatie over de hele markt opzoeken. 

2. Marketingdoelen

Nu je hebt gekeken naar de SWOT analyse voor het bedrijf is het tijd om te formuleren wat je marketingdoelen zijn. Je kunt zowel nadenken over lange termijn, als korte termijn doelen. Het helpt in ieder geval om meetbare doelen te formuleren, bijvoorbeeld in aantallen nieuwe klanten. Een methode om je doelen meetbaar te formuleren is SMART. Lees hier meer over SMART. 

Het is slim om met je doelen rekening te houden met de uitkomsten van je SWOT analyse.

3. Doelgroepomschrijving

Omdat je je dienst of product zo goed mogelijk wil laten aansluiten op de klant, is dat nu waar je informatie over moet gaan verzamelen. Wat zijn hun bezigheden en wensen? Hoe kun je ze het beste bereiken? Lees hier meer over het vinden van informatie over de klant.

4. Merkcreatie

Bedenk dan hoe je je wilt onderscheiden van de rest. Waar wil jij om bekend staan? Het antwoord op deze vraag heeft ook invloed op hoe je merk eruit gaat zien: welke kleuren en stijlen passen bij jouw missie? Wil je heel serieus overkomen, of juist informeel? 

Informatie over je concurrenten kun je inslaan door hun websites te verkennen, maar ook door te zoeken in een nieuwsdatabank wat er over de concurrenten is gezegd en bekend is. 

 

5. Marketingmix met 4P's

De volgende stap is om je marketingmix in te vullen. Zo krijg je een concreet beeld over welk Product je voor welke Prijs via welke Plaats je wilt Promoten. In het artikel 'Zo maak je een marketingplan' van Juliëtte Geers van de KvK (2021) staan meer voorbeelden uitgewerkt, bijvoorbeeld van welke soorten (online) marketing allemaal mogelijk zijn. 

Het CBS is ook een handige bron wat betreft de prijsbepaling: via deze link kun je hun overzicht vinden van actuele prijzen en prijsontwikkelingen per product of dienst. 

Andere handige informatie vind je bijvoorbeeld via de databank Marketline waarin internationale trends in specifieke producten en diensten bijgehouden worden.

6. Budget

Dan het financiële plaatje: hoeveel geld wil je aan marketing uitgeven en in welke periode? Of misschien heb je al een vast budget gekregen. Of moet je zelf bepalen hoeveel van de begroting naar marketing gaat? Hier zijn een aantal manieren om dat te beslissen:

  • Percentage: een bepaald percentage van je verwachte omzet
  • Wat nodig is: bereken wat je nodig denkt te hebben om je doelen uit stap 2 te realiseren
  • Wat over is: bekijk de hele begroting: wat is er over om in te zetten voor marketing?
  • Wat de concurrenten doen. Misschien kun je achterhalen wat de concurrenten ongeveer kwijt zijn aan marketing Gebruik deze info als basis voor je eigen budget.

7. Planning

Ten slotte: bedenk hoe je de marketingcampagne gaat plannen. Neem je tijd om te bedenken hoe je je doelen kunt halen. Zijn er periodes in jouw sector waarbij extra advertenties extra aandacht op gaat leveren? Verschilt dat per kanaal (stap 5)? Hoe pakt de concurrentie de planning aan? Ook in deze stap is het handig om bedrijfsinformatie van de concurrent snel te kunnen vinden. Bekijk hiervoor het tabblad bedrijfsinformatie.

Databanken

Company Info

Jaarverslagen en branche-informatie van Nederlandse organisaties.
Some English content available. Click the question mark in the upper right corner to change languages.

Nexis Uni

Full-text artikelen uit Nederlandse kranten en tijdschriften en bedrijfsinformatie.

Marketline

Full-text reports about companies, region profiles and articles by experts about markets and sectors, among other things.

Retriever

Data van alle Nederlandse media voor het maken van mediastrategieën.

OECD iLibrary

The central knowledge base of expertise from the Organisation for Economic Co-operation and Development. Contains rapports, statistics and podcasts, among others.

StatLine

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Statista

Analysis, reports, infographics and models based on quantitative data from scientific and business publications.

Handige websites

Boeken