Met de introductie van ChatGPT is er ook vraag ontstaan naar uitleg over het gebruik van deze en andere generatieve AI (GenAI) in de tekst en in de bronnenlijst van een publicatie volgens de APA-richtlijnen.
Een officiële richtlijn van de APA Style experts uit Amerika laat op zich wachten, tot nu toe is er alleen een blogbericht over ChatGPT gepubliceerd.
De Werkgroep APA heeft het initiatief genomen om zelf een richtlijn op te stellen die recht doet aan de bestaande APA-richtlijnen en gericht is op toepasbaarheid in een publicatie, zowel voor de student als voor de beoordelaar. De werkgroep volgt de aanbevelingen die in genoemd blog zijn gegeven.
De resultaten van AI zijn niet terug te vinden door andere gebruikers van de tool. Omdat GenAI telkens een andere output geeft, ook wanneer je dezelfde prompt/input gebruikt, zijn de resultaten niet te reproduceren door anderen.
GenAI is in staat om vanuit diverse typen input, ook weer diverse typen output te maken.
Deze handleiding besteedt daarom naast de input van tekst (zoals bij ChatGPT), nadrukkelijk aandacht aan andere vormen van in- en output.