Skip to Main Content

APA-richtlijnen (7e): Bron in een andere bron

Een zeer uitgebreide uitleg over de nieuwste editie APA, met veel voorbeelden

Bron in een andere bron

Als je op zoek bent naar literatuur zal het regelmatig gebeuren dat je via een bron die je al in handen hebt een andere bron ontdekt die mogelijk relevant voor je is. is. Een bepaald boek wordt bijvoorbeeld besproken in een tijdschriftartikel dat je aan het lezen bent. Het boek wordt dan beschouwd als de originele (primaire) bron, en het citerende artikel als de secundaire bron.

Aangeraden wordt zoveel mogelijk de primaire bron te raadplegen en spaarzaam secundaire bronnen te gebruiken. Het kan echter gebeuren dat de primaire bron niet beschikbaar is omdat het boek niet meer leverbaar of te leen is, het tijdschriftartikel niet gevonden kan worden of de website offline is. Het is ook mogelijk dat het origineel geschreven is in een taal die je niet beheerst.

In deze gevallen wordt de primaire bron genoemd in de tekst met vermelding van de secundaire bron. 

  • Parafrase verwijzing tussen haakjes
Organisaties van nu kenmerken zich als waardengedreven organisaties waarin werknemers zelfstandig zijn en hun eigen tijd kunnen indelen overeenkomstig de huidige tijd die constant in beweging is (Laloux, 2017, in Koeleman, 2018, p. 53).

  •  Parafrase verwijzing als lopende tekst

Laloux (in Koeleman, 2018, p. 53) beschrijft organisaties van nu als waardengedreven organisaties waarin werknemers zelfstandig zijn en hun eigen tijd kunnen indelen overeenkomstig de huidige tijd die constant in beweging is.

 

In de literatuurlijst wordt alleen de secundaire (daadwerkelijk geraadpleegde) bron opgenomen, in dit geval Koeleman.

Het vermelden van het jaartal van de primaire bron mag, maar is niet verplicht.

 

Voor alle uitzonderingen en specifieke verwijzingen raadpleeg De APA-richtlijnen uitgelegdhoofdstuk 1.5.3 .