Inleiding
Met deze LibGuide wordt een start gemaakt met het ontwikkelen van informatiegeletterdheid bij studenten.
Informatiegeletterdheid is een van de Avans algemene vaardigheden en houdingsaspecten binnen het nieuwe onderwijsmodel, waaraan een opleiding bij het ontwerpen van onderwijs aandacht aan kan besteden.
Informatiegeletterd worden kun je als een losse vaardigheid zien, maar ook als onderdeel van het onderzoekend vermogen, zowel bij kritisch denken, onderzoek van anderen toepassen als bij zelf onderzoek doen.
Ook binnen digitale geletterdheid is informatiegeletterdheid een van de pijlers. Met de opkomst van generatieve AI-tools is het thema van deze LibGuide alleen nog maar belangrijker geworden.
De Libguide is vooral bedoeld als een brede kennismaking. Studenten vinden korte stukjes uitleg hoe ze gericht naar informatie(bronnen) kunnen zoeken, maar er staat ook informatie in over nepnieuws, Generatieve AI, bronvermelding en plagiaat.
De opbouw van deze LibGuide is volgens de 7 Pilaren Informatiegeletterdheid. In dit model worden zeven pilaren (aspecten) van informatiegeletterdheid grafisch als kolommen in een cirkel geplaatst zijn, waarmee het de nadruk legt op het cyclische karakter van de ontwikkeling van informatiegeletterdheid. De pilaren hangen met elkaar samen, vormen een holistisch geheel. Een student kan in de ene pilaar expert zijn en in de andere beginner. Per pilaar worden competenties en gedragsindicatoren beschreven.
Voor wie?
De doelgroep van deze training zijn startende (1e jaars) studenten.
Eventuele voorkennis kan getoetst worden met de diagnostische toets bij de Inleiding.
Leerdoelen
Bij elk onderdeel staat een leerdoel beschreven vanuit het model 7 Pilaren Informatiegeletterdheid. Vanuit deze doelen en de wijze van inzetten van de training bij een module in het eigen curriculum kan een opleidingspecifiek leerdoel of leeruitkomst geformuleerd worden.
Opbouw van de training
- in zijn geheel zelfstandig te doorlopen (tijdsduur 60 minuten)
- de pilaren zijn ook apart van elkaar te bestuderen, handig voorafgaand aan een les of tijdens een lessituatie waar geoefend wordt met een specifiek onderdeel van Informatiegeletterdheid.
- Bij de Inleiding hoort een diagnostische toets (test je kennis). Deze toets kan ingezet worden als "teaser" voor het benadrukken van het belang van het ontwikkelen van informatiegeletterdheid en het volgen van deze training.
- Elk onderdeel na de inleiding heeft dezelfde opbouw:
- leerdoel met uitleg
- Gen AI toepassing
- test je kennis (vragen met feedback)
- het logboek (met uitgewerkt voorbeeld)
- Het logboek is ook als leeg invul-formulier beschikbaar en kan apart ingezet worden als bewijsmateriaal bij een verslag voor een beroepsprestatie.
- in de pilaar Beheren wordt ook verwezen naar een andere elearning-module, die los van deze training zelfstandig te doorlopen is, t.w. cybersecurity. Bronvermelding is een belangrijk onderdeel in deze pilaar, voor meer informatie hierover kan de student terecht op de Xplora-website en bij een aparte LibGuide, nl. APA Richtlijnen 7e ed met zeer uitgebreide informatie en voorbeelden.
- in de pilaar Presenteren wordt niet verwezen naar het logboek. Elke opleiding heeft namelijk zijn eigen taal- en presentatie-eisen bij een verslag voor een beroepsprestatie.
Feedback bij de diagnostische toets (Inleiding)
Na de 6 vragen bij “test je kennis” beantwoord te hebben, krijgen de studenten een feedback-formulier te zien.
Test je kennis
Naast de vragen in dit onderdeel van de training zijn er ook toetsvragen Informatiegeletterdheid beschikbaar in RemindoToets, de toetsvragendatabank van Avans.
LibGuide en Brightspace
De training is te importeren in een Brightspace-module door "content" toe te voegen via "Activiteit externe tool".
Vragen over deze training Slim omgaan, de toetsvragendatabank of over verder integreren van aspecten van informatiegeletterdheid in het curriculum kun je stellen aan de kennispartner van je opleiding of aan Mariëtte Vissers, adviseur informatiegeletterdheid. We helpen je graag verder!