Skip to Main Content

Slim omgaan met informatie

Training informatiegeletterdheid voor startende studenten

Leerdoel Verzamelen

Je kunt informatie en data vinden en weet hoe je toegang tot deze informatie krijgt. 

Uitleg

Informatie verzamelen kan je op verschillende manieren aanpakken. Dat wordt bepaald door je zoekvraag . De ene keer start je met verzamelen via een zoekmachine, zoals Google of Kaluga (de zoekmachine op de Xplora-website). De andere keer start je met een zoekactie in een databank, zoals LexisUni, de HBO-Kennisbank of Statline.

Een zoekmachine zoekt naar websites. Naast algemene zoekmachines zoals Google, Bing of DuckDuckGo (een zoekmachine,waarbij je zoekgedrag niet bewaard blijft) zijn er ook zoekmachines op het internet die specifiek naar bepaalde type informatie zoeken. Een voorbeeld is Google Scholar voor wetenschappelijke informatie. Iedere zoekmachine heeft zijn eigen manier van zoeken en resultaten weergeven. Het kan handig zijn voor je onderzoek om ook andere zoekmachines uit te proberen. 
Kaluga zoekt in de online en offline (fysieke) bronnen van Xplora, de mediatheek van Avans. Hoe? Bekijk deze kennisclip 

Een databank is een digitale verzameling van gegevens of data. In een databank vind je kwalitatief hoogwaardige informatie, die op een gestructureerde manier wordt weergegeven. Xplora heeft algemene en vakspecifieke databanken. Doordat je studeert bij Avans, heb je direct toegang tot deze databanken.

Waarom zoeken in een databank soms beter is, laat deze kennisclip zien:

Als je tevreden bent over de resultaten van je zoekacties, kan je stoppen met verzamelen. Het kan ook zijn dat je je zoekstrategie moet aanpassen, bijvoorbeeld door nieuwe zoektermen te gebruiken (Plannen) of in andere bronnen gaan zoeken (Omvang bepalen). 

 

Informatiebubbel

Je zult vast wel gemerkt hebben, dat je bij het zoeken op Internet vaak dezelfde resultaten krijgt. Dit staat bekend als een informatie- of filterbubbel. Dit is het resultaat van een gepersonaliseerde zoekopdracht, waarbij een website-algoritme selectief probeert te bepalen welke informatie je zou willen zien, gebaseerd op informatie over jou (zoals locatie, eerder klikgedrag en zoekgeschiedenis). Hierdoor krijg je geen informatie te zien, wat in tegenspraak is met de eerder gevonden resultaten. Je blijft in je eigen informatiebubbel zitten. 

Informatie gevonden?

Informatie die je vindt via een zoekactie is niet altijd direct beschikbaar.

  • een papieren boek of tijdschrift kan gereserveerd worden via Kaluga. Is het materiaal op een andere Avans-locatie of elders, neem dan contact op met Xplora.
  • van een digitale bron die je gevonden hebt, krijg je niet altijd de fulltext.  Zo kun je via Google Scholar niet altijd een publicatie openen. Soms moet je betalen om een artikel te kunnen lezen of vind je alleen een omschrijving van de inhoud.  Oplossing?