Video - In de les
Docenten gebruiken steeds vaker video's of kennisclips in hun onderwijs. Naast materiaal wat zelf gemaakt of ontwikkeld is, wordt ook veel bestaand materiaal in de vorm van ‘streaming video’ ingezet. Zo is YouTube een veelgebruikte bron.
Voor onderwijsdoeleinden is het toegestaan om tijdens de les, zowel bij een fysiek college (binnen de muren van de onderwijsinstelling) als een digitaal college (bijvoorbeeld via Teams), gebruik te maken van videobeelden of geluidsfragmenten. Hiervoor heb je geen verdere toestemming nodig, mits het een onderwijsdoel heeft. Dit geldt voor films, video- en televisieprogramma’s, muziek- en geluidsopnamen en voor stilstaand beeld zoals foto’s en kunstwerken. De openbaarmaking moet deel uitmaken van het onderwijsprogramma. Dit mag dus zowel fysiek als digitaal. Voor meer informatie, neem contact op met het AIP.
Een film of muziekstuk op een digitale leeromgeving zetten, zodat studenten het thuis kunnen zien of beluisteren, mag dus niet.
Voor een toenemend aantal tv- en filmprogramma’s is het gebruik voor het onderwijs geregeld via een speciale licentie. Avans hogeschool heeft een licentie op Beeld en Geluid op school. Hierin zijn audiovisuele bronnen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid opgenomen, zoals documentaires, nieuwsuitzendingen van NPO 1, 2 en 3.
Wil je binnen de onderwijsinstelling gebruikmaken van video of audio zonder een specifiek onderwijsdoel? Dan moet je toestemming vragen bij de rechthebbenden en moet je vaak een vergoeding betalen.