Skip to Main Content

Auteursrecht in Onderwijs voor docenten

het plaatsen van lesmateriaal op de digitale leeromgeving

Wat zijn Creative Commons?

Veel (leer)materiaal wordt vrijgegeven voor publicatie onder een licentie van Creative Commons (CC)

Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere creatieve makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan.

Met een Creative Commons-licentie geef je anderen de mogelijkheid om je publicatie te gebruiken op een manier die jij zelf kiest. Je behoudt al je rechten, maar geeft anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties om jouw werk te bewerken. 

 

Bron: Creative Commons

Welke Creative Commons-licenties zijn er?

Creative Commons-licenties worden opgebouwd rond 4 bouwstenen.

  • BY: Attribution of Naamsvermelding: het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de originele auteur.
  • NC: Non-commercial of niet-commercieel: het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken mag niet voor commerciële doeleinden.
  • ND: No Derivative Works of geen afgeleiden: het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk is toegestaan, maar niet het veranderen van het werk.
  • SA: Share Alike of gelijk delen: het distribueren van afgeleide werken is alleen toegestaan onder een identieke licentie (copyleft).

 

Hiermee kun je 6 verschillende licenties samenstellen.

Hieronder vind je de zes licenties gerangschikt van minst restrictief naar meest restrictief. 

cc-by   Naamsvermelding
cc-by-sa   Naamsvermelding-GelijkDelen
cc-by-nc-sa   Naamsvermelding-NietCommercieel
cc-by-nc-sa   Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen
cc-by-nd   Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken
cc-by-nc-nd   Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken

 

Naast deze licenties bestaat er ook een Creative Commons Publiek Domein, namelijk de CC0 publieke domein dedicatie en de Public Domain Mark. Dit zijn geen licenties, maar manieren om duidelijk te maken dat je volledig afstand van je auteursrecht wilt doen of dat het om een werk gaat waar geen auteursrecht (meer) op rust. 

 

En zijn ook werken die via Open Access worden gepubliceerd. Open Access is een brede academische beweging die streeft naar vrije, gratis online toegang tot wetenschappelijke informatie, zoals tijdschriftartikelen, proefschriften en boeken. Deze werken zijn gratis of goedkoop beschikbaar, maar zijn niet vrij voor elk (her)gebruik. Meer informatie over Open Acces vind je via www.openaccess.nl. Open Access werken zijn te herkennen aan het Open Access-logo.

 

Bron: Creative Commons, Netwerk Auteursrechten Informatie Punten

Hoe vind je materiaal dat je mag hergebruiken?

Voor materiaal dat je rechtenvrij mag hergebruiken zie Vrij hergebruik