De belangrijkste basis van jouw pedagogisch handelen: de basisbehoeften.
In de zelfdeterminatie van Deci en Ryan (2000) staan de drie psychologische basisbehoeften centraal: autonomie, relatie en competentie. Om tot leren te kunnen komen is het belangrijk dat er aan deze drie behoeften voldaan wordt. Voor ieder kind kan dit er overigens anders uit zien. Het vraagt van jou als leerkracht dan ook dat je jezelf continu afvraagt hoe je hieraan tegemoet komt. En hoe je dat organiseert binnen je klassenmanagement. De drie basisbehoeften zijn niet alleen voor het individu belangrijk, maar ook als gehele groep.
De piramide van Maslow stelt dat een mens vijf basisbehoeften heeft die de motivatie zijn voor zijn gedrag. Pas als de eerste behoefte vervuld is, schuif je door naar de hogere laag in de piramide. Ook in het onderwijs is het belangrijk om naar deze behoeften te kijken. Heeft een kind wel voldoende gegeten bij het ontbijt? Is er een veilige omgeving, zowel thuis als op school?

Deci, E.L., & Ryan, R.M. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55(1), 68-78. doi: 10.1037110003-066X.55.1.68
Boomstrategie. (z.d.). Menselijke behoeften in de piramide van Maslow. Geraadpleegd op 6 augustus 2024, van https://boomstrategie.nl/model/menselijke-behoeften-in-de-piramide-van-maslow.