Krachtig taalonderwijs, de hele dag!
Hieronder bespreken we één voor één de zeven principes die jouw (taal)onderwijs taalkrachtig maken. De volgorde van de principes is niet toevallig gekozen, ze vloeien logisch uit elkaar voort; maar dat betekent daarom niet dat het eerste principe het belangrijkste zou zijn. Bovendien vertonen de principes samenhang: ze staan niet los van elkaar en overlappen elkaar zelfs gedeeltelijk.
Taalkrachtig onderwijs, de hele dag:
- stimuleert een positieve talige grondhouding
- is contextrijk
- is functioneel
- is (inter)actief
- geeft ondersteuning
- heeft aandacht voor impliciet en expliciet leren
- biedt kansen tot reflectie.
1. stimuleert een positieve talige grondhouding. Denk aan: het aanmoedigen om te experimenteren met taal; fouten maken mag; ruimte voor voldoende spreek- en schrijfdurf tonen; thuistalen en -culturen een plaats bieden in de klas; jouw geloof in het taalleerpotentieel van alle leerlingen en ze daarin uit te dagen.
2. is contextrijk. Denk aan: aansluiten op de input en interesses van de leerlingen; nieuwe kennis aan bestaande kennis verbinden; voldoende rijk taalaanbod bieden dat je begrijpelijk maakt door parafrasering en visuele ondersteuning.
3. is functioneel. Denk aan: de les leidt naar een concreet eindresultaat; het is nuttig; het doel is relevant en interessant.
4. is (inter)actief. Denk aan:er is tijd en ruimte voor interactie; stel open vragen, denkvragen, opinievragen; lok interactie uit; er is variatie in werkvormen voor actief en samenwerkend leren.
5. geeft ondersteuning. Denk aan: feedback, feed-up en feedforward geven; differentiëren naar niveau zowel klassikaal als individueel.
6. heeft aandacht voor impliciet en expliciet leren. Denk aan: aandacht voor strategieën en vormaspecten van taal; ruimte voor betekenisonderhandeling tussen leerlingen; modelen van strategie of woordbetekenis; meerdere kansen bieden om nieuwe taal op te pakken (cyclisch werken).
7. biedt kansen tot reflectie. Denk aan: reflecteren op product en proces; bewust maken van het (taal) leren.
Bron: Schiepers, M., et al. (2020). Volop taal. Didactiek Nederlands voor de lagere school. Borgerhof & Lamberigts nv OWL PRESS.