Skip to Main Content

PABO-Kennisplein

Overzicht van de leergebieden van het primair onderwijs.

Bewerkingen

Aha, je wilt meer weten over bewerkingen. 

 "Bij basisbewerkingen gaat het om de elementaire handelingen van optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen die kinderen met hele getallen tot 100 uitvoeren. Ook het splitsen van getallen wordt ertoe gerekend.
Het zijn de bewerkingen die je vaak nodig hebt bij het rekenen: bij schattend rekenen (kerndoel 28), bij het handig rekenen (kerndoel 29), bij de schriftelijke bewerkingen (kerndoel 30), en bij het gebruik van de rekenmachine (kerndoel 31).
De basisbewerkingen worden gewoonlijk in verschillende etappes aangeleerd: splitsen, optellen en aftrekken van getallen tot 10; idem tot 20 en tot 100; vermenigvuldigen (begrip, tafels) en delen (begrip, tafels)." (SLO, z.d.)

Het gaat dus om het aanleren van verschillende procedures, het (handig) toepassen van rekenstrategieën maar ook om het kennen van rekenfeiten, denk aan de tafels van vermenigvuldiging. 

Genoeg te leren dus. 

Onderbouw

Spelen heeft een belangrijke functie in het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Aan ons als leraren de taak om vanuit kennis van de rekenontwikkeling een rijk beredeneerd aanbod te verzorgen in een uitdagende leeromgeving. Onder een rijke leeromgeving verstaan we een omgeving die uitnodigt om activiteiten te ontplooien in voor kinderen betekenisvolle situaties, waaruit een wiskundig probleem op een min of meer natuurlijke manier ontstaat (Van den Brom et al., 2022).

Het handelen en opdoen van ervaringen staat voorop waarbij kinderen gestimuleerd worden tot nadenken en praten over wat ze doen. Kinderen leren op die manier spelenderwijs de basisconcepten van optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

In het aanbod voor het jonge kind staan de rekenvoorwaarden centraal, denk aan resultatief en verkort tellen, ordenen en structureren, kennis van aantallen, betekenissen van getallen, cijfersymbolen. Maar ook op de rekentaalbegrippen als voor, naast, links, meer, minder, hoog, klein, erbij, etc.


Digilijn rekenen 

Digilijnrekenen.nl biedt een overzicht van doorlopende leerlijnen in groep 1 t/m 6 van het po voor het domein Rekenen uit het Referentiekader. De leerlijnen worden gevisualiseerd in een 'stromenland' met Getalbegrip als centrale lijn. (SLO, z.d.)

Middenbouw

Bovenbouw

Bij de bovenbouw staan vanaf groep 7 in de meeste methodes bewerkingen tot 100.000 centraal. De procedures als kolomsgewijs delen en vermenigvuldigen of cijferend optellen en aftrekken zijn in de middenbouw veelvuldig geoefend. Bij de grotere getallen gaat de zakrekenmachine (zrm) een belangrijk hulpmiddel worden. Ook dat gaan kinderen leren, het wordt een aanvullend hulpmiddel op bijv. het leren schatten. 

Literatuur

Overige bronnen