Skip to Main Content

PABO-Kennisplein

Overzicht van de leergebieden van het primair onderwijs.

Professionele identiteit

Je bent je bewust van wie je bent. Van jouw waarden, zelfbeeld, motieven en overtuigingen. En hoe dit alles zich vertaalt naar jouw handelen in de praktijk. Als leerkracht moet je niet alleen dingen goed doen, je moet er ook op letten dat je de goede dingen doet. Jij zet de norm! 

Jouw eigen functioneren wordt door subjectiviteit beïnvloed, zowel individueel als samen met anderen. Jouw identiteit en ontwikkeling komt dan ook tot uiting op micro, macro en mesoniveau.

De inhouden op deze pagina zijn gebaseerd op de huidige kennisbasis en de vernieuwde kennisbasis die nog niet openbaar gepubliceerd is.

Reflecteren

Je werkt planmatig en continu aan jouw eigen professionele ontwikkeling door kritisch te kijken naar jouw eigen handelen vanuit een onderzoekende, resultaat- en ontwikkelingsgerichte houding. Je bent je ervan bewust dat je deel uitmaakt van een beroepsgroep met de daaruit voortvloeiende verantwoordelijkheden. Het is daarom belangrijk dat je zicht krijgt op jouw eigen beroepsbeeld: wat vind jij de essentie van het beroep? Hoe zie je jouw eigen professionele identiteit? En hoe wil je je blijven ontwikkelen tijdens jouw loopbaan als onderwijsprofessional? 

Om jouw persoonlijk professioneel handelen te kunnen verbeteren, heb je kennis over en van reflectie(modellen) nodig. Kijk daarom in het hoofdstuk 'reflecteren en reflectiemodellen' bij gereedschap in de praktijk. 

Persoonlijke professionele ontwikkeling

Wie ben jij als leerkracht? Wat is jouw visie op onderwijs en hoe laat je dat zien in de praktijk? Als onderwijsprofessional moet je in staat zijn om jouw handelen en jouw visie te kunnen expliciteren en verantwoorden. De professionele identiteit wordt gevormd door interactie tussen drie verschillende aspecten: het persoonlijke, het professionele en het contextuele aspect.

Je staat stil bij jouw mensbeeld en opvoedingsidealen. Je kunt verwoorden wie jij bent als persoon en wie je bent als leerkracht. Daarbij kun je ook een beeld schetsen hoe jij jezelf als leerkracht verder wilt ontwikkelen. 

Professionele identiteit is het resultaat van het samenspel van persoonlijke waarden, kwaliteiten en doelen die maken wie iemand is als professional. Vanuit dit samenspel van waarden, kwaliteiten en doelen vormt je jouw mening en kun je verantwoorde keuzes maken voor het onderwijs. Professionaliteit verwijst naar een gemeenschappelijk beeld van kwaliteit van onderwijs. Dit is een impliciet beeld, omdat het niet expliciet vastgelegd in een landelijke gedragscode in het onderwijs. Ethisch handelen en responsief handelen ten aanzien van o.a. diversiteit en inclusie horen daarbij. 

Professionele ruimte

Als educatief professional ken je de professionele structuur waarvan je deel uitmaakt. Je draagt als individu en als teamlid bij aan onderwijsontwikkeling. Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een professionele leergemeenschap of een inhoudelijke werkgroep bij jou op school. 

Je werkt effectief samen met collega’s binnen en buiten de organisatie en toont je daarin (pro)actief en taakgericht. Je bent je bewust van jouw rol en kwaliteiten in de samenwerking met collega’s en leidinggevenden. Je zet jouw eigen competenties is ten dienste van de (onderwijs)kwaliteit en houdt daarbij rekening met de organisatiestructuur en -cultuur. Je vraagt en geeft constructieve feedback aan collega's. 

Leraar in de maatschappij

Je wilt jouw leerlingen voorbereiden op een goede plek in de maatschappij. Daarom ben je op de hoogte van actuele ontwikkelingen, die de leer- en ontwikkelomgeving kunnen beïnvloeden. Hierdoor kun je beter jouw professionele ruimte gestalte geven. Je draagt zo bij aan passend en inclusief leren van jouw leerlingen. 

Kwaliteitsontwikkeling

Je handelt bewust en doelgericht ten aanzien van de kwaliteit en inrichting van jouw onderwijs. Je creëert passend onderwijs en hebt daarbij aandacht voor innovatie. Zie daarvoor ook het hoofdstuk 'onderzoekend handelen'.

Literatuur