Getallen helpen je om meer grip te krijgen op de wereld om je heen. Bij het ontwikkelen van het getalbegrip gaat het om het verkennen van de verschillende betekenissen en functies van getallen en het verkennen van de opbouw van getallen en de getalrelaties. (Van Zanten, et.al.)
Waar denken we dan aan? Bij getallen denken we al snel aan rekenen met sommen, bijv. 5 + 3. Van belang is te beseffen dat die getallen ergens voor staan. De 5 kan gaan over een hoeveelheid van iets, bijv. 5 peren of over lengte 5 meter of over huisnummer 5, etc. Kinderen leren hieraan betekenis geven en omgekeerd. Ze verkennen de wereld door bijv. tellen en leren dat we daar een cijfer en een symbool aan toekennen. Een rijke leeromgeving is hier onmisbaar, net als vakkennis van de leerkracht.
Een leerkracht herkent de fases van tellen, kan ondersteunen in de afspraken rondom ons getalstelsel (uitspraak, symbolen, notatie, ..), weet hoe een getal is opgebouwd en kan getallen positioneren. Maar kan ook uitleggen wat de relaties tussen getallen zijn, zowel kleine als hele grote getallen.
Kortom een interessant terrein om te verkennen.
Wat is een getal?
Om begrip te hebben van getallen is het goed om de triple code te begrijpen.

Een getal ontstaat door drie dingen te verbinden:
- de echte waarneembare hoeveelheid: O O O O O
- het bijbehorende woord: vijf (incl. de klank)
- het bijbehorende teken / cijfer: 5
Samen vormgen ze het getal vijf.
Bron: Milikowski, M. (2012). Dyscalculie en rekenproblemen. Boom Bron plaatje: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Triple_code_model.jpg